Young Fashion Design

Vino la Era Shopping Park Iași în perioada 31 martie – 9 aprilie și lasă-te purtat pe valurile creativității la o expoziție specială cu șase proiecte ale artiștilor: Irina Vîlcu, Antoaneta Tica, Grindei Denisa Elena și Valentin Teodorescu.

Irina Vîlcu activează în domeniul artelor vizuale și designului prin crearea unor obiecte vestimentare într-o viziune personală. Irina a studiat Modă-Design vestimentar (licență) și Strategii de Modă și Costum (master) la Universitatea de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design. În cadrul acestei expoziții, Irina prezintă următoarele proiecte: ,,MUȘAMALE’’ și ,,Wearable Garden’’

,,MUȘAMALE’’
Ansamblurile vestimentare fac parte din colecția de disertație intitulată „MUȘAMALE”, coordonată de către Prof. Univ. Dr. Unda Pop în anul 2019. Lucrarea este o interpretare personală a unei teme plastice des întâlnite în istoria costumului – supradimensionarea, care parodiază modalitățile de semnalizare vizuală ale unei poziții privilegiate. Autoarea are o atitudine critică și propune o colecție de costume cu o volumetrie exagerată, realizată din materialul cel mai ieftin – mușamaua. Tema supradimensionării veșmintelor este abordată cu simțul umorului, fiind exprimată vizual prin volume exagerate  cu suprafețe decorate excesiv și violent, transmițând o atitudine ludică, dinamică și amuzantă, cumva opusul a ceea ce doresc să exprime costumele nobililor.

,,Wearable Garden’’
Veșmintele au fost realizate în cadrul studiilor masterale în anul 2018, fiind coordonate de către Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu. Acestea au ca punct de plecare renumitele grădini ale Franței. Monumentalitatea acestora este transpusă în veșminte prin volume exagerate, structuri și forme inspirate din natură.
În realizarea costumelor, Irina a utilizat supradimensionarea și diverse manipulări ale materialelor. Astfel, prin distrugerea unui material textil, a creat unul nou cu o structură organică care să reprezinte natura și viața. Acesta este plasat pe ambele veșminte.

Colecția 3 aparține Antoanetei Tica, o artistă vizuală interesată de schimbările climatice și de conștientizarea problemelor de mediu.
Opoziția dintre frumusețea naturii și materiile poluante create de însăși mâna omului constituie principala sa sursă de inspirație. Plastic și hârtie, textile și resturi diverse sunt reciclate și transformate in structuri 3D originale, apoi înglobate în lucrări pentru a descrie forme de viață sau concepte vitale asupra cărora acțiunile omului au un impact negativ.
Antoaneta Tica este lector la Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul Modă.

Grindei Denisa Elena prezintă Colecția  GrAfrica” realizată ca proiect de licență sub îndrumarea profesorului coordonator Lector univ. dr. Alina Maria Griga.

Conceptul colecției GrAfrica, are ca punct de pornire elemente inspirate din limbajul artei africane și influența pe care aceasta a exercitat-o asupra curentelor artistice occidentale din sec XIX, în special cel cubist.
În ansamblu colecția, fără a avea influențe etnice provenite din costumul african, propune compoziții vestimentare ce reprezintă o viziune proprie a artistei și de sinteză ale unor caracteristici specifice artei negre pe de-o parte și elemente de limbaj vizual preluate din arta occidentală modernă cu precădere a artiștilor aparținând curentului cubist.
Grindei Denisa Elena a participat la numeroase evenimente de modă atât pe plan național cât și internațional, obținând rezultate deosebite. A urmat cursurile de licență în modă la Universitatea   Națională de Arte București, instituție în cadrul căreia a reușit să își dezvolt calitățile de viitor designer prin intermediul masterului de Strategii de modă și costum.
În momentul de față lucrează la proiecte personale ca designer vestimentar și în paralel este profesor de Arte vizuale în cadrul mai multor instituții.

Valentin Teodorescu este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă- design vestimentar – Licență și Strategii de modă și costum – Master. Actualmente este doctorand în cadrul Școlii Doctorale ale aceleiași instituții. Preocupările sale artistice se îndreaptă pe de-o parte către zona designului vestimentar, iar pe de altă parte către zona performing-ului de costum, conturând mereu personaje cu povești absurde, amuzante și neconvenționale. El folosește moda ca pretext pentru a da viață unor variate manifestări artistice, ce au ca punct de pornire veșmântul, cunoscut sub toate formele sale. 

Poveste unei iluzii

Proiectul reprezintă lucrarea de disertație din anul 2019, coordonată de către Prof. Univ. Dr. Unda Popp, fiind gândită pe două planuri: o colecție de modă inter-sezon, cu piese atât pentru femei cât și pentru bărbați, ce pot fi asociate între ele rapid și un performing de costum, pornind de la personajele clasice din artele spectacolului, interpretate într-o manieră proprie. În expoziție vor fi prezentate 2 outfit-uri din acest proiect.

Grădina veșmânt

Proiectul Grădina veșmânt s-a conturat în orele de atelier din cadrul studiilor masterale, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu în anul 2018. Tema generală a avut ca punct de pornire impresionantele grădini franțuzești. Formele supradimensionate, structurile și materialitățile au fost inspirate atât de elegantele toaletări ale copacilor și și arbuștilor cât și de vederile aeriene ale planurilor acestor grădini. În final au fost conturate două personaje atipice, spirite ale grădinii. În expoziție va fi prezentată o piesă din acest proiect.

 

Program:

Email:

Telefon:

Localizare